Hírek

Hamarosan itt a nagy ''bumm'' az e-közlekedésben

Szombathely - Térségünkbe látogatott szerdán dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. A Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Kőszegi utcai irodájában tartott sajtótájékoztatót Magyar Dániel ügyvezetővel.

 

- A régiós ügynökség sok programon dolgozik, értékes nemzetközi kapcsolataik vannak - mondta dr. Mészáros György a sajtótájékoztatón. - A magyar fejlesztő, innovatív készségek kiválóak, ezt mutatja 14 Nobel-díj. Nem állunk viszont jól tőkével és a piac sem túl nagy. Szeretnénk összehozni a magyar tudást olyan országokkal, ahol sok a tőke és nagy a piac. Ígéretes tervek vannak Kínával, ahová szintén a magyarok szellemi kincsét viszik. Magyarországon települne meg a gyártó kapacitás, így a vámproblémák is mellőzhetők. Az itt gyártott termékeknek európai piaca lehetne.

A Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke elmondta, hogy további öt utat tervez: Brazíliába, Azerbajdzsánba, Kuvaitba és  kettőt Kínába. Valamennyi fő kérdése az lesz, hogy mely fejlesztések képzelhetők el magyar kutatókkal, magyar gyártással. Erre az országnak nagy szüksége van, a munkahelyteremtés miatt is. A kormány a kutatásfejlesztést és az innovációt kiemelt ügynek tartja. A magyar fejlesztők élenjárók lehetnek az energetikában, a környezetvédelemben, műszaki területen és a közlekedésben.

 

Balról Magyar Dániel (Pannon Novum), középen dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke (Fotó:  Kiss Teodóra)

Balról Magyar Dániel (Pannon Novum), középen dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke (Fotó: Kiss Teodóra)

- Csak úgy tudjuk utolérni az élbolyt, ha nagyon gyorsan futunk - fogalmazott az elnök, aki három hónap alatt hét régióban járt, hetven partnerrel tárgyalt, száz ígéretes ötletet látott, amelyből - mint mondta -, ha csak húsz megvalósulna, már nagyon jó lenne az országnak. Új innovációs koncepció készül, amelyet majd egy országos roadshown mutatnak be. Nyugat-Dunántúlon ígéretes fejlesztések vannak az autógyártásban, az infokommunikációs szektorban, a műszaki megoldások és az agrárium (szennyvízbiztonság, kártevők elleni védelem) területén. Sőt jelen van a medicinális iparág is, hiszen a térségben több nagy kórház van, ahol gyógyszerek kipróbálása, tesztelése zajlik.

Magyar Dániel, a Pannon Novum Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: két repülő-iparhoz és 3-4 járműgyártáshoz kapcsolódó projekt prezentációját tekintették át a sajtótájékoztató előtt. Az őrségi autófejlesztő üzem az európai élvonalba tartozik. Az alternatív közlekedésnek egyik  verziója az elektromos alapú, zéró-kibocsátású rendszer. Minden autógyártó cégnek megvan a prototípusa, de kivárnak, mikor lehet vele előállni, egyszer csak lesz egy nagy "bumm" az e-közlekedésben. Addig is sztenderdizálják az eszközeit, hogy például kompatibilisek legyenek a töltőállomások, mire a "bumm" bekövetkezik. Nem tudni, mikor nyílik meg ez a piac, de érdemes erre tudatosan készülni. 

 

A nemzetközi REZIPE projekt célja olyan módszerek kidolgozása és bemutatása, amelyek a szén-dioxid, a nitrogén oxidok és a szállópor koncentrációt csökkentik a kibocsátás nélküli járművek városi közlekedésbe való bevezetésével. A zéró kibocsátású közlekedést ösztönzése érdekében a résztvevő partnerek felmérik a közép-európai helyzetet, valamint a jövőbeli lehetőségeket is számba veszik. A projekt keretén belül az elektromos járművek mellett a töltésükhöz szükséges megújuló energiaforrásokat is bemutatják.

A REZIPE projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. További információ a következő oldalon érhető el: www.rezipe.eu

Forrás: vasnepe.hu

Közösség