Hírek

Megújuló energiaforrások szerepe az elektromos mobilitásban konferencia Szombathelyen

Bár Magyarországon még gyerekcipőben jár az elektromos járművek használata, egyre több a hibridautó, elektromos bicikli és moped.

A Pannon Novum szeptember 19-én "Megújuló energiaforrások szerepe az elektromos mobilitásban" címmel konferenciát szervezett Szombathelyen. A megújuló energiaforrások elektromobilitásban betöltött szerepét vizsgáló nap csúcspontja a REZIPE projekt keretében megvalósított mobil napelemes töltőállomásnak a bemutatása volt, amellyel elektromos kerékpárok akkumulátorait lehet feltölteni. 
 


Angster Tamás. a berendezést megalkotó Pannon Novum Nonprofit Kft. projektmenedzsere elmondta: a töltőállomás alig három hónap alatt készült el. A projekt költségvetése viszonylag alacsony volt, bruttó húszezer euró. Szigetüzemű működést kellett megvalósítani, azaz a napelemeknek és a töltőelemeknek bármilyen külső elektromos hálózat igénybevétele nélkül kell üzemelniük. Feladat volt az is, hogy két elektromos kerékpárt egyidejűleg tölteni lehessen. 
A mobil töltőállomás teljes teljesítménye 1,5 kW. ezt 6 darab 250 W-os napelem biztosítja. Hármas blokkokban. elcsúsztathatóan vannak a szerkezet tetejére erősítve. Az egész rendszert egy akkora utánfutóra építették rá. amely - lévén szó egyelőre bemutatódarabról - két kerékpár szállítására is alkalmas. 
Egy töltéssel akár ötven kilométerre is eljuthatunk. Az elektromos kerékpár nem "magától megy", tekerni kell, de nagyon kicsi erőfeszítést igényel. Nem számít kismotornak, nem kell jogosítvány, hivatalosan az e-bringa (e-bike) is kerékpár. A végsebessége 25 km/óra. 
A töltéshez szükség van egy kártyára, amit a kerékpáros behelyez a készülékbe. Ezután a megfelelő fakkhoz csatlakoztatja a saját bringája töltőegységét, hogy áramot vételezzen. Két-három óra elteltével folytathatja útját. A rendszert úgy alakították ki, hogy szükség esetén 8 órán keresztül, egyszerre két elektromos kerékpárt is rá ehessen csatlakoztatni, vagyis este rákötjük, reggel mehetünk vele. A tervezők környezetbarát biokompozit anyagokat is felhasználtak a mobil állomáshoz. Ezek olyan természetes alapú anyagok. amelyek nem vezetik az áramot. nem árnyékolnak, hő- és hangszigetelő képességűek, könnyű, ugyanakkor erős a szerkezetük.

A REZIPE projektről

Cél a megújuló energiából táplálkozó emissziómentes közlekedés magyarországi elterjesztése és a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó megyék elektromos mobilitás mintarégióvá fejlesztése, pilot projektekkel, iparági fejlesztésekkel, exportképes start-up cégek ösztönzésével és többszintű összefogással. Ennek példái kerültek bemutatásra szeptember 19-én a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A CENTRAL EUROPE Program keretében futó REZIPE projekt egyik fő célja az emissziómentes közlekedési módok megismertetése a szélesebb közönséggel és azok népszerűsítése, elterjesztése a partnerrégiókban. A projekt keretében kialakított mobil töltőállomás egyidejűleg két PEDELEC töltését teszi lehetővé napenergia hasznosításával. Az egyedülálló hazai fejlesztés a győri Meshining Engineering Kft. kivitelezésében készült el.

Az elektromos töltőállomás mobil jellegéből adódóan kiválóan alkalmas nem csak demonstrációs eseményeken való részvételre, hanem egy-egy helyszínen fix töltőpont felállítása előtt a töltési igények nagyságának felmérésére. A mobil elektromos töltőállomás használói szabványos 230V-os csatlakozókon keresztül, saját PEDELEC töltőjüket csatlakoztatva tudják kerékpárjuk akkumulátorát újratölteni. A töltéshez azonosítókártya szükséges, ami a Pannon Novumnál igényelhető (pannonnovum@pannonnovum.hu). Az azonosításra a felhasználói szokások feltérképezése és biztonsági okok miatt van szükség.

Azok pedig, akik nem ismerik a PEDELEC-ek előnyeit, a helyszínen kipróbálhatták a két Leier Ecoline elektromos kerékpárt. A településeken belül 5-10 km-es (de akár nagyobb) távolságok is - különösebben nagy erőfeszítés nélkül – megtehetők ezekkel az elektromos motorral felszerelt, a hajtást megkönnyítő kerékpárokkal.


 

Az előadások letölthetők a címükre kattintva: 

Jó példák fenntartható közösségi közlekedésre a nyugat-dunántúli régió területén

Előadó: Polgár András, stratégiai tervező, Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Mobil napelemes töltőállomás tervezése és kivitelezése

Előadó: Kabács Zoltán, projektfelelős, Meshining Engineering Kft.

Megújuló energiák hasznosítása az elektromos mobilitásban, Zeró Emissziós Platform

Előadó: Angster Tamás, REZIPE projektmenedzser, Pannon Novum Nonprofit Kft.

A vidéki elektromos közlekedés bevezetése a Bükk-Térségi Leader Egyesület területén

Előadó: Dr. Nagy József, elnök, Bükk-Térségi Leader Egyesület

Fotók: Ohr Tibor/vaol.hu


 

A REZIPE projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

További információ:

Zéró Emissziós Platform

A projektről magyarul

A projektről angolul

Közösség