Hírek

Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter konferencia a soproni innoLignumon

A Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter, a Pannon Novum Nonprofit Kft. és NyME FMK Informatikai és Gazdasági Intézet Vállalkozási és Marketing Tanszék idén már 5. alkalommal megrendezésre kerülő InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat keretei között innovációs és kreatívipari konferenciát szervezett a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Ligneum Látogatóközpontban szeptember 13-án.

A múlt hét folyamán Sopronban a kreatív ipar és az ahhoz kötődő innováció témakörében rendeztek konferenciát. A Nyugat-dunántúli Régióban egyre szorosabbra fűződő üzleti-partnerségi kapcsolatokat tükrözi, hogy három szervezet összefogásával jött létre a találkozó. A Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter (PIKK), a Pannon Novum Nonprofit Kft. és az NyME FMK Informatikai és Gazdasági Intézet Vállalkozási és Marketing Tanszék kiemelt szakértőket hívtak meg a rendezvényre. A konferencia egyúttal a Regionális Innovációs Díj átadásának helyszíne is volt.

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat keretei között, szeptember 13-án megrendezett Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter Konferencia aktualitása megkérdőjelezhetetlen. Az előadások az egyre inkább erősödő klaszter-témakör és az innováció köré épültek. Utóbbi napjaink egyik mozgatórugója mind az üzleti, mind a tudományos életben, ezért is kívánja felhívni a Pannon Novum Kft. a régió innovációs erejére a figyelmet díjazási rendszerével. Az idei évben a Regionális Innovációs Díjra a Fülöp Manufaktúrát találták érdemesnek, a pedálos és elektromos hajtású, 3 kerekű közlekedési eszközeiért. A kerékpárok és kiegészítőik fejlesztése társadalmi jelentőséggel is bír, hiszen a mozgásukban korlátozott, egyensúlyproblémákkal küzdő személyek részére is közlekedési lehetőséget biztosít. A példa értékű innovációra jellemző, hogy a gyártáshoz szükséges szerszámokat, sablonokat is Fülöp Zoltán maga tervezi és készíti.

További technológiai fejlesztések is kézzel foghatóvá váltak a rendezvényen, hiszen a Pannon Novum fenntartható városi közlekedés érdekében, Pedelec-ek számára kifejlesztett mobil napelemes töltőállomása mellett az NymE-ERFARET Nonprofit Kft. 3D nyomtatóját is bemutatták a résztvevőknek.

A Pannon Innovációs és Kreatívipari Klasztert (PIKK-et) 2011-ben alapította meg 20 tag, zömében kisvállakozásokkal. Fennállásuk óta egyre meghatározóbb szerepet töltenek be az alapítók a régió gazdasági életében, hiszen mindannyian az innovációs és a kreatívipar területéről kerültek ki. Együttműködésük a mechatronika (azon belül is különösen az elektronika), a gépipar és az IT, a környezeti technológiák, alternatív erőforrások, a zöld gazdaság területén számottevő. Fennállásuk óta első ízben léptek színre, mint konferencia-rendezők, ám a téma folyamatosan alakuló és fejlődő jellege a jövőben is megkívánja hasonló események szervezését.


 

A konferencián elhangzott előadások letölthetők a címükre kattintva:

Együttműködés a versenyben a Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter tagjai körében.

Kalcsú Zoltán, Pannon Novum Nonprofit Kft., innovációs menedzser

A Széchenyi István Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége 

Dr. Dőry Tibor, SZE Tudásmenedzsment és Nemzetközi Központ, igazgató

NymE Technológia Transzfer Iroda a vállalkozások szolgálatában

Dr. Walter Katalin, NymE TTI irodavezető

Kutatás-fejlesztés és innováció, mint a térségi iparfejlesztés motorja a NyugatPannon Járműipari Központ térségében

Szíjártó Zsolt, Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft., ügyvezető

Regionális Innovációs Díj átadó

Fenntartható közlekedés

Angster Tamás, Pannon Novum Nonprofit Kft., innovációs menedzser


 

Az innoLignumról bővebben itt olvashat: http://www.innolignumsopron.hu/

Közösség