Hírek

Őrségi Rögös Sajt gyártástechnológiájának, prototípusának kísérleti-fejlesztése

A fejlesztés eredményeként létrejövő technológia kifejezetten a kisüzemi méretű tejgazdaságok, sajtüzemek részére nyújt túlélési segítséget azáltal, hogy a termékportfoliójukat bővíthetik a meglévő termelési eszközök felhasználásával. • 1: Új termék(ek) kifejlesztése: az Őrségi Rögös Sajt prototípusának létrehozása. • 2: Kifejleszteni egy olyan új, rugalmas tulajdonságokkal rendelkező kisüzemi gyártástechnológiát, amely a piacon elérhetőhöz képest új, eddig nem ismert tulajdonságokkal rendelkező termék(ek) előállítását teszi lehetővé.

Projekt megvalósító:

 

cégnév.

INNO-FOOD Élelmiszeripari és Innovációs Kft.

város

Szalafő

utca hsz.

Templomszer 9.

tel.

+36 30 3434328

fax.

 

e-mail

m.sandor@ali.org.hu

web:

 

Projektvezető:

 

Móricz Sándor

ügyvezető

Megvalósítás időszaka:

2006. 09. 01. – 2007. 06. 29.

Forrás:

Pályázati forrásból támogatott (az ÁFA saját forrásból volt finanszírozva)

Innocsekk – 2005-CSEKK INNOND-ORSROGOS 47-28/2006

Projektméret: 

 

25 800 eFt (támogatás 21 500 eFt)

Tevékenységek:

A fejlesztés során tanulmányok készültek a Termékfejlesztési munkacsomag keretében a kívánt receptúra, összetétel és beltartalmi érték kikísérletezése érdekében, valamint megtörtént a termék piaci esélyeinek előzetes felmérése.

Véglegesítésre került a Rögös soványsajt félkész-termék összetétele és a Rögös sajt dressing összetétele. Kidolgozásra került a végleges termelési struktúra, a gyártástechnológia modellezése folyamatábrákkal és telepítési tervekkel.

A 2. munkaszakasz során elvégzett tevékenységek: az állomány-tulajdonságok komplex vizsgálata, a termék-receptúrák vizsgálata (beállítási módosítások) és a probiotikus jellemzők tesztelése.

Eredmények:

Termékfejlesztés eredménye: az új termék receptúrái, összetétele, paraméterei és anyagmérlege meghatározásra került és a termék tesztvizsgálata után a szükséges módosításokat érvényesítettük.

Gyártástechnológia kidolgozása: a folyamatos üzem modellezése után elkészültek a gyártástechnológiai és az üzemi berendezések tervei, a műszaki rajzok és a termelést felölelő folyamatábrák.

A projekt előnyei, hasznosulása:

Az új terméknek több változata, kiszerelése lesz. Az egészség-kímélő hatása fokozottan jelentkezik a csökkentett kalóriatartalmú változatok esetén, amelyek iránt a kereslet dinamikusan növekszik. A piacfeltárás során bevontunk több olyan intézményt, amelyek (kórházak és diétával foglalkozó szervezetek, cégek) nyitottak a termék felhasználásában is.

 

Közösség