Hírek
A Mura közelében virágzik a bio bogyótermesztés - egy szlovén helyi termelő bemutatása
- 1. Mióta van a piacon termékeivel és hol vásárolhatjuk meg/találkozhatunk termékeivel?
„A történetünk 2020-ban kezdődött, amikor egy szerény 200 eperpalántából álló ültetvényt indítottunk el dokležovjei tanyánkon. Egy munkatársunktól kaptuk az ötletet, amikor a mintegy fél hektáros, megműveletlen területről beszélgettünk a tanyánkon. Az első termést a családnak, a szomszédoknak és a barátoknak szántuk, de minden gyorsan fejlődött. Már a következő évben 1200 palántánk volt, ma pedig több mint 18 holdon terül el az ültetvényünk, körülbelül hatezer palántával” – magyarázza Damir.
Natalija hozzáteszi: "A szamócánkat közvetlenül tőlünk vásárolhatja meg a farmon, de együttműködünk két muravidéki faiskolával és egy helyi céggel is, valamint termékünk a gornja radgonai biotermékeket árusító boltban is megtalálható. Fél kilós kartonpapírt dobozokban kínáljuk vásárlóinknak a legjobb minőségű epret, valamint a lekvárokká vagy gyümölcslevekké feldolgozható epret."
- 2. Milyen terményeket vagy termékeket kínál, és milyen termelési vagy feldolgozási módszereket alkalmaz?
"A fő tevékenységünknek számító eper mellett amerikai áfonyát, görögdinnyét, málnát és rózsát is ültetünk. Kezdettől fogva a teljesen természetes termesztési megközelítés mellett döntöttünk. A káros fitofarmakológiai termékek helyett kizárólag alga és gomba alapú készítményeket használunk a betegségek és kártevők megelőzésére. Ez azt jelenti, hogy a szamócáknak nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, és a vásárlók a szedés után azonnal megehetik" – magyarázza Damir.
„A betakarítás módjában is különlegesek vagyunk” – teszi hozzá Natalija. "Az epret nem szedjük, hanem ollóval vágjuk, mert így tovább maradnak egészségesek a gyümölcsök. Minden epret fehér kesztyűvel külön-külön megvizsgálunk, és csak ezután rakjuk dobozokba. Minden palántát szlovén beszállítóktól vásárolunk. "
- 3. Hogyan kezeli a szezonális kihívásokat, és hogyan tudja fenntartani a stabil utánpótlást egész évben?
"Minden év más, és meghozza a maga kihívásait. 2022-ben például erősen sújtott minket a jégeső, és csak három napig tudtunk aratni. Tanultunk ebből a tapasztalatból, és most már minden ültetvényünk van jégeső elleni védelemmel, ill. öntözőrendszerrel ellátva" – magyarázza. Natalia.
Damir hozzáteszi: "Az ökológiai gazdálkodásban nagyon fontos a vetésforgó. Az eper kimeríti a talajt, ezért különös gondot kell fordítanunk rá. A palánták optimálisan két évig hoznak gyümölcsöt, ez lehet három is, de az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt, inkább új ültetvényeket létesítünk, ezzel is megelőzzük az esetleges betegségek terjedését.
- 4. Mire a legbüszkébb a vállalkozás történetében?
„Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy hűek maradtunk kezdeti alapelveinkhez – egészséges és természetes eper termesztésére” – mondja Natalija. "Bár mindketten főállásúak vagyunk, és a Jagodni koticek egy plusz tevékenységet jelent számunkra, amelybe saját forrásokat fektetünk, de soha nem kötünk kompromisszumot a minőségben. Számunkra ez a családi összejöveteleket jelenti, a nap végén pedig a pihenést, ill. a kikapcsolódást."
„Különösen boldoggá tesz minket, ha az ügyfelek visszatérnek hozzánk” – teszi hozzá Damir. "Ehhez a munkához nagyon kell akarat és kitartás, mert esetünkben csak egy hónapos szezonról van szó, amelyben a legjobbat akarjuk nyújtani ügyfeleinknek."
- 5. Mik a terveik a jövőre nézve?
"A jelenlegi rendszerben rendkívül nehéz további mezőgazdasági földterületeket szerezni, különösen, ha manapság valaki a nulláról indít egy gazdaságot, örökölt hektár föld nélkül. Ezért jelenleg nem tervezünk nagyobb bővítést, de tervezzük a termékfeldolgozást. Ezt meg fogjuk tenni, ahogy az idő engedi, mivel elsődleges célunk a termékeink és termékeink minősége, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kevesebbet termelünk" – mondja Damir. "Nem fogjuk bővíteni az eperültetvényt, mivel olyan kezelhető méretet akarunk fenntartani, amelyet magas minőségi színvonalon, családunk segítségével tudunk kezelni" - zárja Natalija.
Forrás: https://www.rcms.si/aktualno/kaj-lahko-naredimo-v-boju-proti-zavrzeni-hrani


