Hírek

Helyi termelők a fenntarthatóság útján – utolsó periódusához érkezett az In2Local projekt a szlovén-magyar határrégióban

Az ökolábnyom csökkentése és a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében indult el 2023 végén az In2Local projekt a szlovén-magyar határ mentén. A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó Interreg VI-A Szlovénia–Magyarország Program keretében megvalósuló kezdeményezés célja, hogy támogató környezetet teremtsen a helyi élelmiszer-termelők számára, elősegítve a körforgásos gazdaságra való áttérést Vas vármegyében és a Mura-vidéken.

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a magyar oldalon a Pannon Novum Nonprofit Kft. és a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal közösen valósítja meg.

Képzések, mentorálás és tanácsadás a fenntarthatóbb jövőért

Az In2Local projekt keretében elkészült egy akcióterv, amely a helyi termelők igényeire és lehetőségeire szabott, konkrét intézkedéseket fogalmaz meg a körforgásos gazdaság alapjainak lerakása érdekében. A program középpontjában a tudásmegosztás és a gyakorlati segítségnyújtás áll – a résztvevők workshopokon, képzéseken és személyre szabott tanácsadásokon vehettek részt.

A projekt során öt kiemelt területen – gyümölcs- és zöldségtermesztés, borkészítés, hús-, tejtermékgyártás és méhészet – készült oktatási anyag, amelyek nemcsak elméleti tudást, hanem gyakorlati példákat és hazai, illetve nemzetközi jó gyakorlatokat is bemutatnak. A képzési programokat a kompetenciahálózat szakértői tartották, díjmentesen, a nyílt felhívásra jelentkező termelők számára.

Tapasztalatcsere határon innen és túl

Az In2Local fontos eleme a tanácsadói hálózat tudásának folyamatos fejlesztése is. Ennek részeként tanulmányutakat is szerveznek: az első ilyen szakmai látogatásra tavasszal került sor, amikor a partnerség tagjai fenntartható, ökológiai gazdaságokat látogattak meg a szlovén határ mentén.

Cél: kevesebből többet, pazarlás nélkül

A körforgásos gazdaság alapelve ugyanazon minőség kevesebb alapanyag felhasználásával történő előállítása – akár az anyagveszteség csökkentésével, újrahasznosítással vagy a hibás termékek javításával. Az In2Local projekt ezt a szemléletet igyekszik meghonosítani a régió mezőgazdaságában, hozzájárulva ezzel egy fenntarthatóbb élelmiszertermelési modellhez.

Az oktatási anyagok és az akcióterv bárki számára elérhetők az In2Local projekt weboldalán: www.pannonnovum.hu/projektek/in2local

Közösség