Hírek
Igyon biosört!
Miért döntöttek úgy, hogy biosört készítenek? Itt találtak piaci rést?
Mi 1994 óta biogazdálkodást folytatunk. Olyan terméket akartunk létrehozni, amelyben nincsenek túlsúlyban a tartósítószerek, aromák és ízfokozók.
De az emberek egy része úgy tartja: bio az, amit éjszaka permeteznek.
A Biokontroll Kft. végzi a szigorú ellenőrzést, nézik a földeken a termesztést; a készletezést, hogy a raktárakban se keveredhessenek az alapanyagok; a feldolgozást, még a palackozást is. Külön tanúsítási rendszert fejlesztettek ki, a palackokon QR-kód mutatja a tanúsítványt a kétkedőknek.
Miért választották az alakobúzát alapanyagul? Bár tízezer éves gabonafajtáról van szó, alig ismerjük.
Olyan növényt kerestünk, amelynek permetezőszerek nélkül is jó az ellenállóképessége. Fontos szempont volt, hogy a beltartalmi értékei magasabbak legyenek, az alakor például sok káliumot és antioxidánst tartalmaz. Azt gondoljuk, hagyományos sörrel a nagy sörgyárak árnyékában nem lehet labdába rúgni.
Nem mintha az egészségfaktor lenne a legfontosabb szempont egy sör esetében.
Más ízkarakterisztikája lesz a főzetnek az alakortól és a háromféle komlótól, amit használunk. Az első főzet után kóstolókat tartottunk, a vélemények alapján változtattunk egy keveset a recepten. Most az ötödik főzésnél tartunk, s már közel vagyunk a végcélhoz.
| Nem csak az egészség |
| A Körös-Maros Biofarm Kft. az országban az elsők között állt át csaknem másfél évtizede a biogazdálkodásra. Az elsők voltak, akik biotejjel bekerültek a kereskedelmi láncok polcaira. 2008-ban kezdtek gondolkozni az MTA Agrárgazdasági Kutatóintézetével, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékével, a Biokontroll Kft.-vel és az orgoványi Akpedo Kft.-vel az alakorsör kifejlesztésén. Az első főzet tavaly ősszel készült el. A biofarmon 105 fő dolgozik. Éves árbevétele 1,3 milliárd forint. |
Számít az embereknek, hogy bioterméket vegyenek?
Egyre több a tudatos fogyasztó. Persze a válság visszavetette ezt a területet is, az elmúlt két évben kezdett lassan növekedni a fogyasztás. De nem csak a bio hódít: a hagyományostól eltérő ízvilágú sörök is egyre keresettebbek.
Hatszázezer palackot szeretnének értékesíteni az Alakorból.
Ez két-három éven belül válhat reálissá, amikor már elkészült a termékcsalád. Most azt szeretnénk, ha sikerülne bejutni a kereskedelemi hálózatokba. Idén százezer értékesített palacknak már örülnénk.
Miért 0,33-as űrtartalmú üvegben árulják? Magyarországon fél liter alatt nem tartják sörnek a sört.
A különlegesebb minőségi és importsörök ebben a kiszerelésben kaphatók. Mi pedig a prémiumtermékeket kereső fogyasztókat szeretnénk megcélozni a termékkel.
Forrás: Válasz.hu

